Zájem o televizní reklamu překračuje očekávání

čtvrtek, 23. září 2021, 11:35 TV Martina Vojtěchovská

Silná poptávka přichází od zadavatelů ze segmentu e-commerce, retailu i výrobců potravin a nápojů. O televizní reklamu je vysoký zájem, potvrzuje generální ředitel televizní skupiny Nova Jan Vlček.

Jan Vlček, zdroj: TV Nova

Jan Vlček, zdroj: TV Nova

Televizní skupina Nova eviduje růst poptávky po televizní reklamě od letošního jara a zájem o ní se s postupujícími měsíci dále zvyšuje. Jak se zvýšená poptávka odrazí na ceně televizní reklamy na kanálech skupiny Nova v příštím roce, zatím generální ředitel Jan Vlček nekomentuje. Naznačuje ale, že obchodování televizního reklamního prostoru pro příští rok už začalo.

Zejména ve druhém čtvrtletí letošního roku registroval reklamní monitoring nárůst objemu televizní reklamy. Jak jste průběh jarních a letních měsíců viděli z vašeho pohledu na stanicích skupiny Nova?

Od jara registrujeme růst poptávky nejen meziročně, ale i nad očekávaní. Tento trend trvá i nadále, což způsobuje naprostou vyprodanost některých TV stanic na trhu.

Pandemie koronaviru přinesla změny do obchodního rozhodování zadavatelů i nákupního chování zákazníků. Jak se tento fakt odrazil na tom, co zadavatelé od televizní reklamy očekávají?

Z pohledu struktury trhu se objevil určitě nový byznys: z jiných media typů se rekrutovala celá řada klientů, kteří si nově vyzkoušeli televizi. Velmi silná poptávka byla samozřejmě od firem ze segmentu e-commerce, především fashion. A samozřejmě ze stávající situaci hodně těžil retail, meziročně narostl food&beverage – jak jídlo, tak i nápoje, včetně alkoholických. A standardně silní jsou operátoři.

Objevil se také nový aspekt v oblasti plánovaní kampaní – výrazně se zkrátila doba plánů, máme více ad hoc poptávek. Klienti byli donuceni naučit se jednat rychle a reagovat na aktuální situaci na trhu, a to samé čekají od nás. Takže i my jsme nyní výrazně flexibilnější při plánování a bookování kampaní.

Zadavatelé, kteří byli opatrnější při uzavírání celoročních smluv na rok 2021, mají nyní již vyčerpané celoroční smlouvy a uzavírání dodatečných objemů na podzimní sezonu je z důvodu vysoké poptávky komplikovanější.

Jak to řešíte?

Co se týká reklamního prostoru, tak s tím problém nemáme a jako jedni z mála na trhu ho máme dostatek. Ale zadavatelům, kteří již daný objem komunikace vyčerpali, přestože následně přidají dodatečné finanční prostředky, již nenabízíme dodatečné zvýhodnění. Pro klienty je tedy cenově výhodnější rovnou zagarantovat celkovou částku, aby se dostali na zajímavější cenovou úroveň.

Navýšil se počet zadavatelů, kteří využívali TV reklamu, i oproti období před covidem?

Ano, vidíme zvýšený počet subjektů inzerujících v televizi, a to jak oproti 2020, tak v porovnání s rokem 2019.

A platí to i pro letošní podzim?

Pozitivní trend, který začal na konci prvního čtvrtletí bude pokračovat i v podzimních měsících.

Zadavatelé, kteří byli opatrnější při uzavírání celoročních smluv na rok 2021, mají nyní již vyčerpané celoroční smlouvy a uzavírání dodatečných objemů na podzimní sezonu je z důvodu vysoké poptávky komplikovanější.

Jak to může ovlivnit cenu televizní reklamy pro příští rok? Prosakují informace o dvouciferném navýšení. Můžete upřesnit váš odhad cenového vývoje?

Naši obchodní politiku na rok 2022 oznámíme v průběhu října. Samozřejmě signály o očekávání trhu vnímáme také, ale komentovat je nebudeme. Každopádně i toto očekávání se odráží v rozhodování celé řady klientů uzavřít smlouvy na rok 2022 již nyní dle cenové politiky letošního roku.

Vyhovíte těmto žádostem?

Samozřejmě, obchodování na rok 2022 již probíhá.

Jakou úroveň vyprodanosti reklamního prostoru považujete za optimální pro udržení kvality komunikace a co uděláte pro to, aby se vám tuto úroveň podařilo udržovat?

Optimální úroveň vyprodanosti je úroveň, která je komfortní pro diváka. Není přínosné pro nikoho, aby se divák cítil přetížen reklamou.

Děláme maximum, abychom si zachovali exkluzivitu programu a také reklamního prostoru: investujeme do prémiového obsahu, udržujeme plánovanou inflační úroveň a stabilní výkon. Toto léto jsme i z důvodu silné poptávky posilovali průběžně program a přidali i řadu premiér, kromě filmů také například seriál Hasiči či premiérové díly Kameňáku. Kvitujeme, že nový vlastník skupina PPF nás v této snaze podporuje a posouvá dál nejen naše služby, ale zvyšuje kvalitu a rozvíjí obsah. Jen tento rok jsme posílili investice do programu o cca 30 % oproti předchozím letům.

Nova letos v létě spustila dva nové placené kanály Nova Sport 3 a Nova Sport 4. Začlení se také do prodeje reklamy a bude se měnit způsob, jakým je reklama na placených kanálech prodávána?

Nova Sport 3 a Nova Sport 4 už jsou do prodeje začleněny a metodika prodeje se nemění. Jedná se o placené prémiové kanály, které nejsou součástí TV měření a nejsou prodávány na GRPy. Jsme rádi za to, že klientům můžeme nabídnout exkluzivní nový prémiový obsah jako je německá, španělská, italská fotbalová liga, ale hlavně Liga Mistrů. V tuto chvíli vyjednáváme ještě o navýšení pokrytí stanic. Zároveň letos na podzim plánujeme spuštění ještě jedné celoplošné volně šířené televizní stanice – Nova Lady, která bude určena především ženám a bude začleněna do balíčku měřených stanic skupiny Nova.

Jaký vývoj z pohledu poptávky po televizní reklamě očekáváte v první polovině roku 2022?

Naše očekávání ohledně příštího roku jsou pozitivní. Televize je dlouhodobě nejsilnější reklamním médiem a zájem o ni neustále roste.